De eco sauna's sauna van Thermen Berendock

nEco-sauna's gemaakt van hennep en kalk

Ik heb ooit in het grijze verleden tijdens mijn vakopleiding saunabedrijf moeten leren dat de definitie van sauna een houten ruimte is met een plafondtemperatuur van tenmimste 80 graden Celsius. Een aantal houtsoorten met een specifiek soortelijk gewicht is geschikt voor saunabouw omdat deze houtsoorten de juiste diepwerkende warmtestraling geven na opwarmen tot 80 graden Celsius.

Inmiddels 30 jaar verder denk ik als sauna-engineer heel anders en hebben wij inmiddels bewezen dat er andere materialen dan hout zijn voor een perfect saunaklimaat. Als er vanuit de familie Dolman de vraag komt om sauna's te engineeren die betreft gevoel de Indiaase bouwkunst moeten uitademen. En, dat is op kozijnen en deuren na zeker geen hout...., dan gaat mijn hart van blijdschap sneller slaan.

Na een zoektocht en een groot aantal expirimenten bleek dat een combinatie van hennep en natuurlijk gekeurd kalk het gevoel van India kan vertalen, een met saunahout vergelijkbare warmtestraling heeft, bij hoge temperaturen gebruikt kan worden en ook nog eens voldoende hufterproof is voor zeer intensief gebruik.

Door de opgenane relaties tijdens deze zoektocht ben ik meteen in contact gekomen met de amachtslieden die ervaring hebben in het verwerken van deze volledig ecologische materialen en zijn uiteindelijk vier sauna's op deze manier gebouwd. Het zijn de Maharadja-sauna, de 1001 nacht-sauna, de Chaygar-sauna en de Meditatie-sauna.

Naast deze eco-sauna's zijn binnen Berendonck ook de infrarood-sauna, de automatiesche opgiet-sauna en het Saltarium (gardier-sauna) binnen een samenwerking met Stijlvol Wellness gerealiseerd.

>>Terug naar het overzicht>>