Sauna-verwarming & saunakachels
Elektrisch-, gas-, hout- en houtpellets-gestookt
Infraroodstralers & stoomgeneratoren

Saunaverwarming, saunakachels en infraroodstralers

Saunaverwarming is het hart van uw sauna en ons specialisme. Wij gaan alleen voor absolute kwaliteit van saunabranders, elektrische saunaheaters, stralingspanelen, spiralen, verbrandingskamers, mantels en meet- en regeltechniek zodat het hart van uw sauna in staat is 365 dagen per jaar de benodigde warmte te leveren.  

WellnessProfs is groothandel in saunastenen. >>Meer info>>
WellnessProfs levert u graag 8mm houtpellets voor o.a. de Narvi P. >>Meer info>>


Op gas gestookt

WellnessProfs is producent van de originele op gas gestookte Piramide (PYRAMID) saunaverwarming, installeert en levert aan dealers, installateurs/saunabouwers en eindgebruikers. Al sinds 1978 is de Piramide saunakachel de fijnste saunakachel op aarde! Het Piramide sauna-verwarmingssysteem is leverbaar in 16, 24, 48, 96 en 144 kW uitvoering. Natuurlijk kunt u voor onderhoud en onderdelen altijd bij WellnessProfs terecht, ook als het een systeem van Kusatek (EOS), Westenberg, SaunaTechnics (voorheen SaunaCity) of Hoaf betreft. Ondanks het feit dat de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen wil terugdringen blijven wij van mening dat het verwarmen op aardgas nog steeds interessant kan zijn.


Elektrische saunakachels en sauna verwarmingssystemen

Ook al is het verwarmen van uw sauna op aardgas nog steeds interessant, aardgas staat in Nederland inmiddels wel onder enige druk. De overheid ontmoedigt het gebruik van fossiele brandstoffen door steeds hoger wordende fiscale toeslagen en wil uiteindelijk dat leveringen in het kader van het milieu stoppen. Een elektrische saunakachel ligt dan over het algemeen het meest voor de hand.


Binnen een intensieve samenwerking met SHS-Europa tillen wij saunaverwarming op een hoger niveau waarbij wij de traditionele saunaverwarmingstechnieken ver achter ons laten. De op gas gestookte Piramide saunaverwarming kunnen wij zonder extreme aanpassingen ombouwen tot hoog rendement elektrische systemen zonder enige energieverliezen. Nieuw toegepaste technieken zorgen voor elektrische saunakachels waarbij elektrische delen en aansluitingen niet meer in contact met (opgiet)water kunnen komen. Daar mag dus best een emmer of meer water overheen! De combinatie van intensieve stralingswarmte, waardoor een perfecte steentemperatuur voor mooie waterverdampingen, en het direct opwarmen van de saunalucht, geeft een enorme energiebesparing en razend snelle hersteltijden na een opgieting/Aufguss. Geen gesprongen en/of verbogen warmte-elementen meer. Saunastenen die beduidend langer mee gaan omdat ze niet meer rechtstreeks in contact staan met de hittebron. Met andere woorden: Naast een besparing op uw energierekening ook nog eens een forse besparing op het onderhoud!


Voor de traditionele saunaverwarming is WellnessProfs pro-dealer van de Finse saunakachel-fabrikant Narvi Oy. De saunakachels van Narvi zijn 100% Finse makelarij en worden voorzien van extra dikke elektrische verwarmingselementen. De selectie professionele saunakachels waarvan de mantels uit RVS zijn gemaakt gebruikt WellnessProfs als basis voor de traditionele professionele elektrische sauna verwarmingssystemen voor intensief en zwaar gebruik.

WellnessProfs assembleert elektrische saunakachels vanaf 9 kW tot sauna-verwarmingssystemen met extreem hoge vermogens voor opgiet-sauna’s en Aufguss-theaters tot ruim 150 kW. Eigenlijk ligt de bovengrens op wat u aan elektrisch vermogen beschikbaar kunt stellen.Binnen een samenwerking met PTH brengen wij onze eigen besturingen en regelkasten op de markt waarbij wij alleen de beste materialen en onderdelen toepassen om storingen tot een werkelijk minimum te beperken. PTH kan voor u het onderhoud van uw saunakachels en sauna verwarmings-systemen verzorgen en zij hebben een 24/7 storingsdienst.


Wij laten onze eigen regelkasten bouwen

Dat wij onze eigen regelkasten laten bouwen heeft drie duidelijke redenen. De eerste reden is dat wij voor professioneel gebruik de bestaande meet en regeltechniek, aangeboden door saunakachel-fabrikanten en leveranciers, niet deugdelijk genoeg vinden om 365 dagen per jaar intensief professioneel gebruikt te worden. De tweede belangrijke reden is dat er bij professionele grote elektrische saunakachels een enorme hoeveelheid elektrisch vermogen geschakeld moet worden. Dit kan oplopen van 20 tot ruim 150kW voor een verwarmingssysteem. Wij nemen geen risico's en willen alleen de beste onderdelen en techniek in onze zware stalen kasten. Als er dan toch een defect mocht opduiken, is deze ook in no-time opgelost omdat wij de kasten door en door kennen en onderdelen snel, meestal uit voorraad, kunnen leveren. De derde reden is dat wij gebruik maken van intelligente elektrische componenten om uw elektrisch net zo min mogelijk te belasten.  

De regelkasten zijn namelijk voorzien van een intelligente zelflerende PLC die zich voortdurend aanpast aan de situatie op dat moment. Onze regeling zorgt voor een variabel elektrisch vermogen. Zo wordt uw elektriciteitsnet zo min mogelijk belast met een hoge pieken als dit niet nodig is. Vanzelfsprekend zijn onze verwarmingssystemen uitgerust met een scala aan veiligheidsvoorzieningen en een Extra Power knop om een fantastische steentemperatuur te hebben tijdens een opgieting/Aufguss.

Wij kunnen traditionele elektrische saunaverwarmingssystemen voorzien van een door door ons ontwikkeld Protego steenrooster. Dit rooster vangt nagenoeg al het water op dat niet tijdens een opgieting/Aufguss in de toplaag stenen kan verdampen waardoor uw elektrische elementen en elektrische aansluitingen beschermd worden. Onze nieuwe generatie elektrische verwarmingssystemen hebben geen voorzieningen nodig. Hier kan immers geen water bij elektrische delen, aansluitingen en heaters komen.


Sauna's warm stoken op hout-pellets gestookte saunakachels. Het kan!

Voor de professionele branche heeft saunakachel-fabrikant Narvi Oy in Finland in nauwe samenwerking met WellnessProfs en de Suomen Groep saunakachels gestookt op houtpellets ontwikkeld.

De Narvi P is puur gemaakt op intensief professioneel gebruik, is volautomatisch thermostatisch gestuurd en heeft standaard de beveiligingen die u van ons kent. Naast de standaard beveiligingen kunnen thermossensoren opgenomen worden voor het registreren van steentemperatuur en dakdoorvoertemperaturen waardoor het systeem nog veiliger is.

Het stoken op houtpellets, dit zijn kleine samengeperste brokjes schoon droog (snoei)hout, is voordeliger dan het stoken op aardgas. De toeslagen op aardgas worden jaarlijks fors verhoogd, de prijs van houtpellets blijft zoals het er nu naar uitziet stabiel. De aanvoer van pellets gebeurt automatisch vanuit een silo. Het stoken van de saunakachel op houtpellets vraagt dus niet meer tijd dan het 1 a 2 maal per week vullen van de silo en dan meteen het legen van de aslade. Dat is wel even wat anders dan het stoken op stukhout. De geweldige warmte-ervaring is te vergelijken met het stoken op stukhout en door een ideale steentemperatuur zijn fantastische waterverdampingen mogelijk.

Op dit moment kan de Narvi P als 35 (tot plm. 40 kub sauna-inhoud) en 55 Kw (tot plm. 70 kub sauna-inhoud) saunakachel geleverd worden. Door te verdubbelen ontstaat er een vermogen van 70 (tot plm. 100 kub sauna-inhoud) en 110 kW (tot plm. 130 kub sauna-inhoud). De relatie tussen saunakachel vermogen en sauna-inhoud heeft natuurlijk ook te maken met de bouwaard, locatie, isolatiewaarde en ventilatie van een sauna. De genoemde waarden sauna-inhoud zijn gemiddelden. Een 75 kW versie van de Narvi P doorloopt op dit moment diverse testen en daarna keuringen. Op het moment dat de 75 kW saunakachel op houtpellets door Narvi voor verkoop vrijgegeven gaat worden kunnen wij opschalen naar 150 kW. Met dat vermogen kunnen wij ook de allergrootste commerciële sauna’s met houtpellets verwarmen zoals Aufguss-theaters en dergelijke. Wanneer de 75kW versie beschikbaar gaat worden is nog onduidelijk.


Professionele op hout gestookte saunakachels

Als wij heel eerlijk zijn is de saunawarmte en saunabeleving met de extra dimentie vuur en de geur daarvan vanaf een op stukhout gestookte saunakachel, mits goed gestookt en gestookt met het juiste hout, niet te evenaren. Het is dan ook niet voor niets dat saunabedrijven gehoor geven aan saunagasten die vragen om een op hout gestookte sauna. 365 dagen per jaar 10 uur stoken op hout vraagt het uiterste van een saunakachel en vraagt dus om een extreme kwaliteit saunakachelbouw. Daarnaast is een juiste plaatsing en een veilige rookgassenafvoer, geschikt voor hoge temperaturen en veilige doorvoeren, minstens zo belangrijk. WellnessProfs adviseert u graag!Infraroodstralers

Een infraroodlichtcabine (wat ons betreft ten onrechte ook wel een infraroodsauna genoemd) verwarmt het lichaam eigenlijk op eenzelfde wijze als een hete traditionele Finse sauna. Het grote verschil is de omgevingstemperatuur. Het houten plafond en de wanden van een Finse sauna geven bij een temperatuur van tenminste 80 graden Celsius een warmtestraling af dat diep tot onder de huidlagen doordringt.

Bij een infraroodlichtcabine zorgen elektrische infraroodstralers voor deze stralingswarmte en is de omgevingstemperatuur ondergeschikt. Sterker nog, u kunt de infraroodstralers prima in een open ruimte verwerken. Een sauna is niet perse noodzakelijk. Wel is het belangrijk om de juiste infraroodstralers te gebruiken met het juiste spectrum aan infraroodlicht. Het voordeel van infraroodstralers is dat deze binnen een aantal seconden na inschakelen al een juiste warmtestraling geven, daar waar een traditionele sauna ‘gaar’ moet zijn en een veel langere opwarmtijd nodig heeft. Een infraroodstraler wordt dan ook pas ingeschakeld bij daadwerkelijk gebruik.