Sauna-verwarming & saunakachels
Elektrisch-, gas-, hout- en houtpellets-gestookt
Infraroodstralers & stoomgeneratoren

Saunaverwarming, saunakachels, stoom en infraroodstralers


Saunakachels en saunaverwarmingssystemen
Elektrisch - Gas - Stukhout - Houtpellets


WellnessProfs onderscheidt twee soorten verwarmingstechniek voor sauna's:

  • 1) Saunakachels worden door derden gefabriceerd. Wij kunnen ze leveren en als gewenst plaatsen/installeren. WellnessProfs is ProDelar van de merken Narvi (inclusief de zusters Kota en Aito), EOS en Aino. Saunakachels zijn over het algemeen beschikbaar vanaf een vermogen van 3 kW. tot maximaal 36kW. geschikt voor sauna's met een inhoud tot plm. 70m3.

  • 2) Saunaverwarmingssystemen bouwen we zelf of stellen deze samen. Meestal gaat het dan om uitvoeringen voor professionele sauna's met hogere vermogens van 18 tot boven de 150kW tot aan systemen voor opgiet-sauna's, event-sauna's en sauna-theaters. Saunaverwarmingssystemen worden gemaakt om 365 dagen per jaar intensief gebruikt te worden.


Voor saunakachels en saunaverwarmingssystemen kunnen wij gebruikmaken van saunabesturingen van bestaande fabrikanten maar WellnessProfs gaat verder met eigen besturingen voor de professionele gebruiker. Hierbij worden technieken toegepast om het elektrische net te ontlasten, piekbelastingen te voorkomen en ventilatie te sturen op basis van luchtvochtigheid en/of aanwezige CO2.


WellnessProfs is producent van de originele op gas gestookte Piramide (PYRAMID) saunaverwarming, Al sinds 1978 is de Piramide saunakachel de fijnste saunakachel op aarde! Het Piramide sauna-verwarmingssysteem is leverbaar in 16, 24, 48, 96 en 144 kW uitvoering. Natuurlijk kunt u voor onderhoud en onderdelen altijd bij WellnessProfs terecht, ook als het een systeem van Kusatek (EOS), Westenberg, SaunaTechnics (voorheen SaunaCity) of Hoaf betreft. Ondanks het feit dat de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen wil terugdringen blijven wij van mening dat het verwarmen op aardgas voorlopig nog steeds interessant kan zijn.  


Bij professionele elektrische saunaverwarmingssystemen maken wij hoofdzakelijk gebruik van EOS en Narvi modules in combinatie met onze eigen aanpassingen hieraan en onze eigen besturingen. Zo maken wij onder andere elektrische saunaverwarmingssystemen geschikt voor intensieve opgietingen (Aufguss, Löyly of Opgooi) met water en/of ijs.

Wij vinden dat Narvi de beste houtkachels produceert en maken daar dankbaar gebruik van als wij vraag krijgen naar een op hout gestookte saunakachel.

Aino maakt een fantastische elektrische saunakachel voor de wat kleinere sauna's van 5 tot 15m3 inhoud. Deze kachel is geschikt voor de meeste particuliere (prive) sauna's en voor sauna's bij therapeuten, in praktijken, sportschool, hotel, bungalow, camping, enz. De sauna met een Ainokachel mag pittig warm zijn maar de Aino saunakachel heeft ook als voordeel dat een lagere temperatuur (plm. 60-70 graden C) uiterst prettig kan zijn in combinatie met het verdampen van water. En daar is Aino door zijn speciale bouw dan ook meer dan geschikt voor.

Meer over de Aino saunakachelProtego voorkomt water op de elementen

Wij kunnen traditionele professionele elektrische saunaverwarmingssystemen voorzien van een door door ons ontwikkeld Protego steenrooster. Dit 3-dubbellaags speciaalrooster vangt nagenoeg al het water op dat niet tijdens een opgieting/Aufguss in de toplaag stenen kan verdampen waardoor uw elektrische elementen en elektrische aansluitingen beschermd worden.


Sauna's warm stoken op hout-pellets gestookte saunakachels. Het kan!

Voor de professionele branche heeft saunakachel-fabrikant Narvi Oy in Finland in nauwe samenwerking met WellnessProfs en de Suomen Groep saunakachels gestookt op houtpellets ontwikkeld.

De Narvi P is puur gemaakt op intensief professioneel gebruik, is volautomatisch thermostatisch gestuurd en heeft standaard de beveiligingen die u van ons kent. Naast de standaard beveiligingen kunnen thermossensoren opgenomen worden voor het registreren van steentemperatuur en dakdoorvoertemperaturen waardoor het systeem nog veiliger is.

Het stoken op houtpellets, dit zijn kleine samengeperste brokjes schoon droog (snoei)hout, is voordeliger dan het stoken op aardgas. De toeslagen op aardgas worden jaarlijks fors verhoogd, de prijs van houtpellets blijft zoals het er nu naar uitziet stabiel. De aanvoer van pellets gebeurt automatisch vanuit een silo. Het stoken van de saunakachel op houtpellets vraagt dus niet meer tijd dan het 1 a 2 maal per week vullen van de silo en dan meteen het legen van de aslade. Dat is wel even wat anders dan het stoken op stukhout. De geweldige warmte-ervaring is te vergelijken met het stoken op stukhout en door een ideale steentemperatuur zijn fantastische waterverdampingen mogelijk.

Op dit moment kan de Narvi P als 35 (tot plm. 40 kub sauna-inhoud) en 55 Kw (tot plm. 70 kub sauna-inhoud) saunakachel geleverd worden. Door te verdubbelen ontstaat er een vermogen van 70 (tot plm. 100 kub sauna-inhoud) en 110 kW (tot plm. 130 kub sauna-inhoud). De relatie tussen saunakachel vermogen en sauna-inhoud heeft natuurlijk ook te maken met de bouwaard, locatie, isolatiewaarde en ventilatie van een sauna. De genoemde waarden sauna-inhoud zijn gemiddelden. Een 75 kW versie van de Narvi P doorloopt op dit moment diverse testen en daarna keuringen. Op het moment dat de 75 kW saunakachel op houtpellets door Narvi voor verkoop vrijgegeven gaat worden kunnen wij opschalen naar 150 kW. Met dat vermogen kunnen wij ook de allergrootste commerciële sauna’s met houtpellets verwarmen zoals Aufguss-theaters en dergelijke. Wanneer de 75kW versie beschikbaar gaat worden is nog onduidelijk.


Infraroodstralers

Een infraroodlichtcabine (wat ons betreft ten onrechte ook wel een infraroodsauna genoemd) verwarmt het lichaam eigenlijk op eenzelfde wijze als een hete traditionele Finse sauna. Het grote verschil is de omgevingstemperatuur. Het houten plafond en de wanden van een Finse sauna geven bij een temperatuur van tenminste 80 graden Celsius een warmtestraling af dat diep tot in en zelfs tot onder de huidlagen doordringt.

Bij een infraroodlichtcabine zorgen elektrische infraroodstralers voor deze stralingswarmte en is de omgevingstemperatuur ondergeschikt. Sterker nog, u kunt de infraroodstralers prima in een open ruimte verwerken. Een sauna is niet perse noodzakelijk. Wel is het belangrijk om de juiste infraroodstralers te gebruiken met het juiste spectrum aan infraroodlicht. Het voordeel van infraroodstralers is dat deze binnen een aantal seconden na inschakelen al een juiste warmtestraling geven, daar waar een traditionele sauna ‘gaar’ moet zijn en een veel langere opwarmtijd nodig heeft. Een infraroodstraler wordt dan ook pas ingeschakeld bij daadwerkelijk gebruik.

WellnessProfs is Prodealer van Xiomara en EOS infraroodstralers.


Verwarming van stoombaden

Wij leveren en installeren niet alleen luchtbevochtigers (ook wel stoomgeneratoren, stoomaggregaten of stoomunits genoemd) voor stoombaden maar kijken graag even samen met u verder dan dat. Een mooi en fijn aanvoelend mistbad is namelijk niet alleen afhankelijk van het inbrengen van stoom. Stoom moetin voldoende mate kunnen condenseren op de in het stoombad aanwezige lucht om voor het gewenste misteffect en een fijne temperatuur te zorgen, Condensatie op de wanden, banken en plafond, en niet te vergeten de de aanwezige lichamen zorgt voor verwarming daarvan. Is uw stoombad te warm, dan trekt de mist als sneeuw voor de zon op, is uw stoombad te koel, dan voelt het als een te lauwe matig warme omgeving waar men snel onopgewarmd weer uitloopt. De marges voor een goed stoombad zijn minimaal en dat is meestal dan ook de reden dat een stoombad vaak of lauw, of juist te heet of als niet mistig genoeg word ervaren.

Laat ons een handje helpen om ook uw stoombad perfect te maken. Wij werken graag met de no-nonsens Vapac-systemen (uitstekende prijs/kwaliteit) maar zijn onafhankelijk betreft toegepaste merken. Het kan zijn dat wij beter kunnen voortborduren op al bestaande systemen en merken die er al zijn in uw bedrijf.